Marmer Reinigen

Marmer is een prachtige natuursteen die vanwege zijn mooie kleuren en aderen voor allerlei toepassingen wordt gebruikt. Denk hierbij aan vloertegels, tafelbladen, en werkbladen. Een aantal veel voorkomende marmers die hiervoor gebruikt worden zijn Bianco Carrara, Arabescato, Marron Emperador, Jura, Rosé Aurore, Calacatta en Travertin. Maar helaas….marmer is wel vlek gevoelig. Dit komt omdat er veel kalk in zit. Kalk kan niet tegen zuur. Komt het in aanraking met azijn, citroensap of bijvoorbeeld sinaasappelsap dan zullen er zeker vlekken ontstaan. Ook koffie kan vervelende vlekken achterlaten op het marmer. aan de kleur van de vlek is te zien door wat voor soort vloeistof de vlek is veroorzaakt. Het is dus belangrijk om de juiste reinigingsproducten te gebruiken. Gebruik je namelijk een verkeerd product, dan kan een vlek, die nog niet zo groot of storend is, nog erger worden dan dat deze al is.
Er zijn veel producten op de markt om marmer te reinigen en vlekvrij te krijgen. In deze blog maken wij het makkelijker en duidelijker voor je. Wij geven praktische tips waarmee je jouw marmer kunt reinigen, maar ook op zijn mooist krijgt en houdt!

Stappenplan

Het is belangrijk om als eerste er voor te zorgen dat al het oude vuil, resten van schoonmaakmiddelen en eerdere impregneerlagen worden verwijderd. Bij nieuwe marmer kan er ook nog cementsluier aanwezig zijn. Wij bieden verschillende producten voor een het verwijderen van al deze soorten vervuiling.

Nadat het marmer goed is gereinigd en alle vervuilingen en vlekken weg zijn, is het belangrijk om een impregneermiddel op het marmer aan te brengen. Het impregneermiddel zorgt ervoor dat nieuwe vervuilingen minder snel in het marmer kunnen trekken. Ook is het marmer hierdoor makkelijker te onderhouden. Een impregneermiddel verandert de natuurlijke eigenschappen van marmer niet, maar biedt een bescherming. Het is daarom ons advies altijd voorzichtig te blijven met bijvoorbeeld zuren zoals vruchtensappen en azijn. Voordat er begonnen wordt met impregneren is het van belang dat het oppervlak goed droog is. Verder is het belangrijk dat het oppervlak goed schoon is (zie stap 1).

Nu het marmer oppervlak schoon en beschermd is, kan het gebruikt gaan worden. Het juiste dagelijkse schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat het marmer in top conditie blijft. Door een schoonmaakmiddel speciaal voor natuursteen te gebruiken kan het marmer niet nadelig aangetast worden. Ook zorgt het ervoor dat de kleur en structuur van het marmer ten goede komt en grote slijtage en vervuiling tegen gaat. Voor het dagelijks schoonmaken van de marmer soorten kunt u Lithofin Easy Clean gebruiken. De Lithofin Easy Clean 500 ml wordt geleverd met makkelijke Spray voor het vernevelen van het product. De Lithofin Easy Clean is ook te verkrijgen in een 1L variant die is makkelijk te gebruiken om de 500 ml bij te vullen. Voor een wat agressievere reiniger kunt u het beste gaan voor de Lithofin Vuiloplosser 1L. Dit is een reiniger die de steen niet aantast maar wel agressief is. Omdat marmer zeer krasgevoelig is adviseren wij je om geen schuursponsje te gebruiken. Wij hebben hier speciale microvezeldoeken voor.